un cristian

Posted: iunie 20, 2010 in un cristian

Iată un subiect inepuizabil: DEBUTUL ÎN LITERATURĂ. Prefer pluralul: DEBUTURILE. Pentru că există mai multe debuturi: cel în revistă, în volum, în cenaclu și, poate, audio și video (despre sistemele editoriale aș putea vorbi, dar ar fi bine să vorbească mai ales autorii). Ei bine, nu știu dacă debutul de astăzi (când oricine își negociază  debutul  – cărți plătite, cum s-ar spune) mai poate fi asociat cu gloria debutului de acum 40-50 de ani, spre exemplu. Pe-atunci autorul era debutat (aștepta cu sufletul la gură un concurs, un verdict, critica juca nu doar un rol de marketizare), acum se poate debuta și pe cont propriu (pe blog, alt tip de debut, cel virtual, sau pe hârtie). Debutanții ultimilor cincisprezece ani au trecut prin faza critică a desconsiderării debutului. Câte edituri au arătat respectul cuvenit unei cărți de debut ? Ce însemna o politică de debuturi  într-un plan editorial ? Trecerea de la debutul colectiv (văzut cumva ca o necesitate generaționistă, dar și o legitimare critică) la haosul debuturilor de azi a cunoscut multe etape. Debutul însumează  cele mai multe premii, probleme, conotații, aștepări, deziluzii, jocuri de culise. În numele debutului autorii au cedat ușor, s-au lăsat manevrați, branduiți, păcăliți în ultimă instanță, și tot în numele debutului s-au generat dispute legate de nașterea sau apariția unor  generații.  Dincolo de orice, debutul înseamnă mai mult decât  o vârstă, o carte sau un titlu. Așa cum Colocviul Tinerilor Scriitori nu se limitează la discuția despre tinerețe. Este o imensă naivitate să credem că tinerețea /debutul se raportează la semnificațiile unui cuvânt. De parcă cei care joacă la Juventus Torino ar trebui să fie toți de sub 25 de ani, să zicem. Debutul, generator de așteptări, emoții, conflicte și topuri, e mai mult stare decât vârstă, poate fi schimbat & negat, cum s-ar putea schimba titulatura colocviului chiar mâine, dar nu poate fi omis. Prezența lui în biografia autorului este asigurată. Cu posibilitățile tehnice actuale și cu haosul editorial, el poate deveni invizibil. Pentru cercetători, el poate fi un semn, un embrion. Pentru administratori, un prilej bun de a organiza festivaluri. Iar pentru noi un subiect aplicat pentru a cunoaște poveștile, amărăciunile, temerile și gloria debutului spusă de foști, actuali și viitori debutanți.

un cristian
n. 1977, în Buzău.
Personal literar auxiliar.
Blogger (rețeaua miculftiriadi.wordpress.com), redactor la Observator cultural, manager de proiecte literare (din 1997) . Editor underground și nu numai (de la ediții gratuite, la DVD-uri și cărți tipărite, samizdat dar și reeditări esențiale, de la hârtie igienică a lui Marius Ianuș la ieudul fără ieșire al lui Ioan Es. Pop), fotograf de ocazii literare speciale, producător al Bibliotecii de poezie. În 1999 și-a început, cu Mircea Cărtărescu, seria de interviuri cu scriitori români. Are publicate sau în lucru suplimente și dosare literare cu cele mai importante evenimente literare din ultimii 20 de ani.
A  recomandat și aplicat autoeditarea, încurajând debutul în literatură în condiții avantajoase în primul rând pentru autor. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s